Rosacea, cremer og hudpleje

Nedenstående tekst, stammer oprindeligt fra et blog indlæg af Maya Viksjø. Dette indlæg kan du finde i sin fulde længde på Maya Viksjø’s blog, hvor Maya skriver om rosacea, og hvordan fødevarer, cremer, vejret mm. Påvirker hudsygdommen.

Du kan læse det fulde blogindlæg her: rosacea og hudpleje, Du Kan også på mayavikjso.dk finde mange andre spændende blog indlæg om rosacea.

Kort om Maya Viksjø

Maya har senl i mange år haft kæmpet med rosacea. I denne forbindelse har hun på egen krop afprøvet næsten alle former for cremer, piller, diæter og produkter der findes i relation til rosacea. Da hun ikke fandt et produkt der kunne afhjælpe hendes egen rosacea, begyndte hun til sidst at studere emnet dybdegående, og begyndte bla. at studere effekten af forskellige bakteriestammers effekt på rosacea.
Efter at have studeret emnet i flere år, begyndte Maya at afprøve forskellige bakteriestammer, og kombinationer på sig selv, indtil hun til sidst stod med et produkt hun var 100% tilfreds med.

I 2020 lancerede Maya Perform Probiotics, et probiotika på markedet under navnet ’Perform Probiotics’ der sælges på viksjo.dk.

Hvad skal du undgå i hudpleje?

Hvis du har rosacea, er der ingen vej uden om at læse indholdsfortegnelsen igennem på de hudplejeprodukter du køber. Nedenfor er en liste over de ting du bør undgå:

Alkohol (“Alcohol”, Ethyl Alcohol or ethanol, Methanol, Isopropyl Alcohol, SD Alcohol, Benzyl Alcohol)-der er dog nogle typer der ikke irriterer, se min anden artikel om det her.

Parfume.

Mineralske olier ( paraffin, petrolatum og vaseline eller bare mineral oil -altså ikke alle olier!)

Menthol.

Kamfer.

Troldnød.

Pebermynte.

Eucalyptus olie.

Sulfater.

 

Syrer i hudpleje

Nogle typer syrer kan være hjælpsomme, andre er det bedst at undgå.

 

Ascorbinsyre er c-vitamin, det bruges som anti-ageing. det kan også bruges som et naturligt konserveringsmiddel.

 

Azelainsyre tilhører en type forbindelser kaldet ”dicarboxylsyrer”. Man mener, at azelainsyre er gavnlig i akne, da det er målrettet hovedårsagerne til akne: inflammation, tilstedeværelsen af bakterien Propionibacterium acnes og tilstoppede porer. Derudover mindsker azelainsyre også produktionen af keratin, som er en naturlig substans, der tilstopper porerne og kan give bumser.

 

Glykolsyre bruges som peeling for at få huden til at se friskere og yngre ud, men den kan irritere sart hud  så det kan være noget en rosaceahud skal undgå.

 

Hyaluronsyre er en kraftig anti-aging ingrediens. Hyaluronsyre i hudpleje sikrer en yngre og mere friskere hud. Syren hjælper hudbarrieren med at forblive stærk  Creme med hyaluronsyre hjælper desuden huden til at have en flottere, mere ensartet og sundere overflade. Det kan være hjælpsomt for rosacea.

 

Retinol tilhører en familie, som hedder retinoider og er en form for A-vitamin, der hjælper til at øge celle afstødningen og cellefornyelsen, udjævner misfarvning og fjerner den skade, der opstår under ældningen af huden. Retinoider har størst virkning på collagen. Her har retinoider en dobbelt effekt: De hjælper til at reducere collagen nedbrydningen på grund af sollys, og de stimulerer produktionen af nyt collagen. Der findes forskellige typer retinoider:

 

  • Retinsyre er en type retinoid, der fås receptpligtigt i form af isotretinoin og tretinoin, men den har også størst risiko for at give hudirritation.

 

  • Retinol er den stærkeste retinoid, der fås uden recept. Retinol er stadig yderst effektiv, men dog 20 % svagere end retinsyre og omdannes langsomt til retinsyre af huden. Det betyder også, at den giver mindre hudirritation end retinsyre.

 

  • Retinylpalmitat, retinylpropionat og retinylacetat er de mildeste retinoider, der også kendes som retinylestre. Det tager længere tid for dem at blive omdannet til retinsyre, og der er kun minimal risiko for, at de giver hudirritation.

 

Salicylsyre er en kemiske peeling, den meget effektiv til dybderens af særligt uren hud og tilstoppede porer. Den kan udtørre huden og irritere rosacea.

 

Læs den fulde artikel på mayaviksjo.dk